De gezondheid staat voorop. Altijd. Er zijn heel wat verschillende manieren om de wijzer van de weegschaal de andere kant te laten opgaan. Wie ziet door de verschillende manieren heen nog wat er kan? Wie ziet door de bomen het bos niet. Een van de mogelijkheden die de laatste jaren heel wat opmars krijgt, is het intermittend fasting. Heel kort samengevat: je eet maar op bepaalde tijdstippen of beter, tussen verschillende tijdstippen. Hou jij het toepast, is aangepast aan jouw levensstijl. Je eet wat je wil, maar niet wanneer je wil. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat het vermageren op deze manier een aantal gezondheidsvoordelen geeft.
De theorie
De theorie is heel simpel. Het menselijk lichaam is door de evolutie zo ontwikkeld, dat we eigenlijk lang zonder eten kunnen. Dan spreken we over heel wat uren en soms zelfs verschillende dagen. In de prehistorie bijvoorbeeld, had je jagers en verzamelaars. Ze waren niet altijd even succesvol, dus moest er af en toe met wat minder gedaan worden. Ze waren niet altijd even zo succesvol. Gaan we verder naar een vijftigtal jaren terug, en de mensen gingen vroeger slapen dan nu. Ze hadden niet de mogelijkheden tot ontspanning die ze nu hebben.
Hoe werkt het?
Ben jij ondertussen benieuwd hoe het nu eigenlijk werkt? Het mooie aan het vasten is dat er geen regels zijn. Jij vult alles in op de manier dat jou het bete uitkomt. De gouden regel in het verhaal is dat je de periodes waarin je niet eet zo lang mogelijk probeert te maken. Alles wat je eet gedurende de ene periode, verbrand je tijdens te periode dat je niet eet.
Een van de meest populaire aanpakken is de 16/8 methode. Je eet gedurende 8 uur en eet niets gedurende de volgende 16 uur. Dit is de meest makkelijke manier. Ga je voor langere periodes, dat kan. Maar pas op, dit kan het tegenovergestelde effect hebben. Jouw lichaam krijgt dan een overlevingsreflex en zal proberen om meer vet op te slaan in het lichaam. En wat was nu weer net de reden waarom we er aan begonnen?
Je mag alles eten in de periode dat je mag eten. Tijdens het vaten mag je zero-calorie drankjes, zwarte koffie of thee zonder suiker drinken. Maar, houd het allemaal in de eet-periode een beetje normaal. Overdaad is nooit goed. Dus, laat die fast food maar links liggen.
Wat zijn de nadelen?
Vasten wordt gebruikt als een manier om het gewicht onder controle te krijgen of om ervoor te zorgen dat de cholesterol onder de knie kan gebracht worden. Maar, vraag het altijd na bij jouw dokter wat kan. Ben je jonger dan 18, zwanger of heb jij diabetes of een geschiedenis met eetstoornissen? Dan is het niet voor jou.
Het heeft zijn voordelen, jawel. Maar vergeet nooit: niet alles wat voor jouw werkt, werkt ook zo voor de ander.